Hoe kan je trauma herkennen?
Het komt erop neer dat je als gevolg van een specifieke gebeurtenis, je voortdurend blijft hangen in een bepaalde emotie. Deze emotie(s) zijn daardoor zodanig gewoon voor je geworden dat ze onderdeel zijn geworden van je identiteit. Terwijl dit in essentie en in eerste instantie totaal niet in jouw karakter aanwezig was.
Emoties die men na een trauma vaak gaat voelen zijn vaak heel specifiek:
- Angst:
Na het beleven van een specifiek trauma is het heel goed mogelijk dat je hier nog een tijdje impact gaat van ondervinden. Daardoor bestaat ook de kans dat je bang bent dat het opnieuw gaat gebeuren. Het lichaam probeert automatisch z’n best te doen om een dergelijke traumatische gebeurtenis niet nog een keer mee te hoeven maken. Hierbij treedt een overlevingsmechanisme in werking. - Woede:
Ook leidt het vaak tot een mix aan emoties van woede. Je blijft voortdurend boos omdat iets of iemand je iets heeft aangedaan. Hiervan ondervindt je zelf uiteindelijk ook de meeste impact van. Degene die verantwoordelijk is geweest voor het trauma, krijgt niks van deze aanhoudende woede mee. Dit gaat over daderschap. - Eenzaamheid:
Eenzaamheid is vaak als gevolg van bijvoorbeeld een traumatische jeugd. Door de schokkende en/ of ingrijpende gebeurtenis begin je je dan steeds meer in jezelf te keren, waardoor je meer en meer geïsoleerd geraakt en je een negatief zelfbeeld gaat ontwikkelen.
Wat brengt hypnose in functie van het verwerken van trauma?
1 Positieve veranderingen in het onderbewustzijn
In essentie komt het erop neer dat hypnose therapie (hypnotherapie) bij een trauma voor een positieve verandering in het onderbewustzijn gaat zorgen. Negatieve overtuigen worden verzacht of als het ware vager en/ of overschreven door positieve suggesties.
Uiteindelijk is het onderbewustzijn – een onderdeel van het menselijk brein – namelijk voor een groot deel verantwoordelijk voor al je dagelijkse handelingen.
Met hypnose kom je veel makkelijker in contact met je onderbewustzijn. Je bent dan suggestiever voor nieuwe ideeën. Zo kan een hypnotherapeut, via suggesties negatieve overtuigingen omzetten naar positieve overtuigingen, wat op z’n beurt weer zorgt voor constructievere onbewuste handelingen.
Gedurende een hypnose is de kans op blijvende veranderingen heel groot.
2.Uitschakelen van negatieve triggers:
Bij trauma is er vaak sprake van specifieke negatieve triggers. Wanneer je bijvoorbeeld in aanraking komt met een specifieke situatie of individu begin je de emoties van het trauma opnieuw te beleven.
Het is belangrijk om deze triggers tijdens de hypnose sessie te onderzoeken en te identificeren. Hierdoor kan er samen met een hypnotherapeut gewerkt worden aan het verwijderen van de emotionele reactie op deze triggers.
Wanneer deze emotionele triggers verdwijnen, vormen deze niet langer een belemmering.
3. Meer controle over je leven
Je bent zelf weer in controle over je leven, in plaats van dat deze controle bij het trauma ligt.
4. Identificeren gedrags- en gedachtepatronen
Een belangrijke fase gedurende de hypnose is om gedrags- en gedachtepatronen dieper te gaan bekijken. Je leert jezelf op die manier een stuk beter kennen, waarbij je langzamerhand toewerkt naar het opbouwen van een nieuwe vorm van vertrouwen en zelfbeeld.
Waarom denk je bijvoorbeeld op een bepaalde manier? En waarom kies je iedere keer weer voor een specifieke handeling te stellen? Via hypnose technieken krijg je hier een helder beeld van, zodat je jezelf beter leert te begrijpen waarom je bepaald gedrag gaat vertonen.
Een trauma verwerken: Hypnosetherapie bij trauma blijkt een heel doeltreffende behandelmethode voor je persoonlijk verwerkingsproces
Bij hypnose traumatherapie tracht een hypnotherapeut de negatieve emotie die het trauma oproept, te verminderen en/of te elimineren. Het menselijk onderbewustzijn bepaalt voor een groot gedeelte de manier waarop je je gedraagt, hoe je handelt, wie je als persoon bent. Het onderbewuste is deelt als het ware de lakens uit…
Allerlei denkpatronen en belemmerende overtuigingen wortelen zich al vanaf je kindertijd in je onderbewustzijn als ee, soort van programma. Een traumatische gebeurtenis veroorzaakt een sterk negatief denkpatroon. Bovendien stapelen ook tal van verdrongen emoties zich op in je onderbewuste. Een therapeut die onder hypnose trauma ervaringen behandelt, legt deze negatieve gedachtepatronen en verdrongen emoties bloot (eventueel met regressietherapie) en gaat hiermee aan de slag om het verwerkingsproces te verdiepen en te helen.
Hoeveel sessies je nodig hebt is afhankelijk van hoe de behandeling aanslaat, maar meestal zijn drie sessies voldoende om aanzienlijke en blijvende resultaten te bereiken.
Regressie therapie
Met de regressie therapie ga je terug in de tijd. Dit kan je vroege jeugd zijn, terug in de baarmoeder of soms zelfs in uitzonderlijk terug naar een vorig leven.
Voor regressie therapie hoef je niet in reïncarnatie te geloven. Is het reïncarnatie? Of maakt ons onderbewuste ons iets duidelijk net zoals een droom? We weten allemaal dat wij dromen om dingen die wij overdag hebben meegemaakt te verwerken. Zijn het droomsymbolen? Allemaal vragen en theorieën.
Zeker is wel is dat regressietherapie een middel is die je (onderbewust) helpt om inzicht te verkrijgen en om te verwerken. Het is als het ware de deur openen naar het onderbewuste en naar het vergeten verleden…
Dus regressie therapie is heel effectief bij trauma, angst, stress en andere ingrijpende gebeurtenissen.
Hoe gaat het verder in zijn werk?
Heb je lichamelijke klachten zorg altijd dat je eerst een huisarts hebt geraadpleegd en verder medisch onderzoek werd gedaan naar specifieke symptomen en klachten.
Mocht er fysiek niets te vinden zijn ,de artsen hebben geen oplossing voor je klacht en vertellen je dat je hiermee zal moeten leren leven, dan ben je van harte welkom in mijn praktijk.
GEWICHTMANAGEMENT
Afvallen en gewicht verliezen of op peil houden van uw gewicht met ondersteuning van hypnose
TRAUMA & REGRESSIE
Ondersteuning bij het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen door verlies en trauma- PTSS
Contact
Telefoon
+32 (0) 496 36 48 49
lesley@healinghorses-atwork.be
Adres
Misweg 13 A
B-9700 Oudenaarde
BE 0832.111.296
Heeft u nood aan wat Paarden-Kracht binnen uw organisatie wat administratie betreft?
Freelance betekent dat je me inschakelt wanneer je me nodig hebt. Denk aan piekmomenten, bij (langdurige) afwezigheid van een medewerker (ziekte, zwangerschapsverlof, burn-out …),voor een speciaal project of heeft u gewoon nood aan wekelijkse administratieve ondersteuning. Dit kan reeds vanaf 4 tal uren per week!