Rouw is liefde, die de weg kwijt is…

HealingHorses@Work

In Connection We Grow…

rouw-verlies-begeleiding-Oudenaarde-Vlaamse Ardennen
rouw-verlies-begeleiding-Oudenaarde-Vlaamse Ardennen
Agnus
Agnus
Agnus
Agnus
Agnus

Rouw & Verlies begeleiding/ Verwerking

Rouw is eigenlijk liefde die de weg kwijt is…. Als rouw, rauw is….en verlies je hart tekent…

Ben je iemand of iets dierbaar verloren? Valt het verlies je emotioneel heel zwaar? Als rouwcoach / begeleider kan ik helpen via rouwbegeleiding met en zonder paarden door deze zware periode.

Rouw kan ontstaan na het verlies van een dierbaar personen maar ook bij verlies van , baan, huis, echtscheiding of verhuis, ongewenst kinderloos, wegens een ziekte, of dromen die plots niet meer verwezenlijkt kunnen worden.
Als het om rouw gaat van een naaste kan je wel rekenen op begrip van je omgeving, bij verlies van je baan of huis is dat vaak al veel minder. Daardoor krijg je niet altijd de kans om te rouwen om datgene wat niet is of niet meer kan.

Het leven gaat gewoon door, terwijl de wereld voor jou blijft stilstaan….

Elke verandering gaat zij aan zij met een soort verlies. De grootste verandering die wij allemaal ervaren is geboren worden… Bij de geboorte zou je kunnen zeggen dat we eigenlijk de geborgenheid van de veilige baarmoeder…Wij mensen behoren bij de groep van zoogdieren en zijn eigenlijk als baby afhankelijk van onze ouders en dat zorgt dat we behoefte hebben om ons te hechten. De manier waarop we ons hebben gehecht heeft invloed op het aangaan van relaties, je openen of sluiten als het om contact gaat, grenzen stellen, voor jezelf zorgen in relatie tot de ander, de manier waarop je met intimiteit omgaat… en ook de mate waarin je kan rouwen,….

Het is niet de bedoeling om het verdriet of de teleurstelling weg te nemen. Het gevoel mag er zijn, het gaat erom hoe je er mee omgaat. Zowel verdriet als teleurstelling horen bij het leven.

Daarom heb ik gekozen om mij verlies/rouwbegeleiding te baseren op de verliescirkel en het duale procesmodel.

De verliescirkel bestaat uit:

rouw-verlies-begeleiding-Oudenaarde-Vlaamse Ardennen

Figuur 1 Levenscirkel (Wibe Veenbaas, Piet Weisfelt, Kohlrieser, Fiddelaers, Jaspers, Wielink

rouw-verlies-begeleiding-Oudenaarde-Vlaamse Ardennen

Figuur 2 Stroebe en Schut -Duaal Procesmodel

Het rouw proces zou je kunnen vergelijken zoals roeien in een bootje. Je hebt beide nodig om vooruit te kunnen komen. Rouwen is roeien met 2 riemen…

De afgelopen jaren werd steeds meer ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar verlies en rouw. Dat heeft nieuwe inzichten opgeleverd, die door Stroebe en Schut zijn vormgegeven in een duaal procesmodel. De ene keer is de aandacht gericht op het verlies, op een ander moment gaat de aandacht vooral naar verder gaan met je leven, de draad weer oppakken. Zo zijn we terug bij die roeispanen.
De ene roeispaan is verliesgericht. Hij staat voor bezig zijn met het verlies, terugdenken aan hoe het afscheid is gegaan, herinneringen ophalen aan diegene die je verloren bent, praten daarover, verlangen en missen, kleren en persoonlijke spullen een voor een door je handen laten gaan en opruimen, je verdriet toelaten en je ook misschien boos, angstig, schuldig of wanhopig voelen.

De andere riem is herstelgericht. Hij staat voor verder gaan met je leven, je leven herinrichten na het verlies wat zo plotseling op je weg kwam. Realiseren dat de dingen die je eerst samen deed, nu alleen moet doen. Alleen voor je kinderen moeten zorgen terwijl je overstroomt wordt van verdriet en niet weet hoe je jezelf nog recht kunt houden. Alles nu alleen moeten doen in het dagdagelijkse leven, een verjaardag vieren…belangrijke momenten alleen beslissingen moeten nemen…. De draad van je leven weer oppakken, hoe moeilijk dat ook is… Voor de nodige afleiding zorgen.

Het duale procesmodel van Stroebe en Schut maakt zichtbaar dat het de slingerbeweging is tussen beide kanten, die het rouwproces in beweging brengt. Kinderen maken intuitief die slingerbeweging gemakkelijker dan volwassenen. Kinderen zoeken allerlei manieren van afleiding als ze overspoelt worden door verdriet. Volwassenen daarentegen moeten hun eigen slingerbeweging op gang brengen, zodat je niet verdrinkt in je eigen verdriet of je emoties gaat verdringen.

Paarden kunnen je helpen om zicht te krijgen op de slingerbeweging tussen verlies en afleiding.

Stilstaan bij de impact van verlies/ traumatische gebeurtenis(sen) en het erkennen van de daarbij behorende emoties is een essentieel onderdeel om  het rouwproces te kunnen doorlopen. Een rouwproces verloopt in eigenlijk in verschillende taken en kent bij iedere persoon wellicht een andere volgorde:

 • ONTMOETEN: leren omgaan met verlies en rouw
 • ERKENNEN: beseffen dat het echt gebeurd is
 • HERKENNEN:Omgaan met de warboel van gevoelens en emoties ( woede, ongeloof, angst, verdriet, paniek….)
 • VERKENNEN: verder leven met het gemis en de herrineringen
 • VERBINDEN: het leven weer oppakken met het verlorene in je hart

©Rouw te Paard-Martine Huurman

Iedereen rouwt om zijn eigen unieke manier en tempo waardoor iedereen een rouwproces anders ervaart en hier natuurlijk anders mee omgaat. Het gaat hier absoluut niet om of iets goed of fout is. Omdat er bij een rouwproces vanuit het systeem meerdere perspectieven meespelen is het belangrijk om iedereen de ruimte hiervoor te geven. Bij het rouwproces gaan verschillende deuren dicht en andere deurtjes dan weer open…

In welke fase van de rouw je zit als je ondersteuning vraagt van je rouwproces speelt geen enkele rol. Met behulp van de paarden/ kudde en de natuur ga ik kijken hoe we je het beste kunnen begeleiden in jouw proces. Hiervoor bestaat geen vaste structuur, ieder traject is verloopt anders…

De meerwaarde van het inzetten paarden hierbij is dat ze reageren op je energieveld en emoties, zonder dat jij ze onder woorden hoeft te brengen. De kudde accepteert jou op een liefdevolle manier zoals je bent en zonder oordeel.

Heb je ondersteuning nodig bij het rouwproces of behoefte aan het delen van jouw verliessituatie? HealingHorses@Work geeft jouw de ruimte om met jouwthema’s aan de slag te gaan en terug in beweging te komen.

Amazing changes do not just happen by themselves, contact me and get moved by your inner herd…

Lesley Desmet & de Kudde

HealingHorses@Work

Logo

Als Coach met behulp van paarden & Professionele vriend ondersteun ik u graag bij:

Mijn doelgroep in coaching & begeleiding met behulp van paarden:

kinderen (vanaf 9 jaar), jongeren en volwassenen (met hun systeem: relatie, gezin, enz…)

Kortom eigenlijk iedereen die aan zichzelf wil werken en terug in beweging wil komen, ongeacht waarmee hij/zij worstelt. Creatie van emotionele veiligheid en het geven van ruimte staat hier centraal.

 

 • Stress & Burn-out en Bore-Out
 • Emotionele problemen en niet goed in je vel zitten (verdriet, boosheid, angst,verlies en rouwen…)
 • Faalangst, angst en onzekerheid
 • Grenzen stellen, Time management en zelfontwikkeling
 • Levens en zingevingsvragen- Spiritualiteit
 • Loopbaanbegeleiding / Re-integratie na burn-out
rouw-verlies-begeleiding-Oudenaarde-Vlaamse Ardennen

 

 • Doelloosheid en onrust
 •  Identiteitsproblemen en innerlijke conflicten
 • Relationele en Familiale moeilijkheden en/of echtscheiding
 • Binding en verlatingsangst
 • Hechtingsproblemen/ stoornis
 • Rouw-verlies-Trauma begeleiding
  Chronische vermoeidheid en algemene vermoeidheid

Contact

Telefoon

+32 (0) 496 36 48 49

E-mail

lesley@healinghorses-atwork.be

Adres

Misweg 13 A

B-9700 Oudenaarde

BE 0832.111.296

UA-177403279-1