Je eigen plekje innemen…

HealingHorses@Work

In Connection We Grow…

Agnus
Agnus
Agnus
Agnus

SYSTEMISCHE CONTEXTUELE BEGELEIDING- FAMILIEOPSTELLINGEN

Alles staat met elkaar in verbinding

Mensen leven in groepen,  die ook wel systemen worden genoemd, en die systemen hebben een geschiedenis en een context waarbinnen ze zich ontwikkeld hebben. Die context in combinatie met hoe mensen in elkaar steken, bepaalt voor een belangrijk deel de dynamiek en problemen in de relaties tussen de leden van de groep.

Wat wij op dit vlak doen, valt onder de noemer systemische en contextuele begeleiding. Wij onderzoeken dat systeem samen met de cliënt en geven hem/haar inzicht op dit vlak – en daarmee ook de nodige ruimte tot bewegen en handelen binnen het systeem.

Wat is Contextuele systeemtherapie?

De grondlegger van de contextuele therapie is de Hongaars-Amerikaanse psychiater Ivan Boszormenyi-Nagy en gaat over de relationele en geschiedkundige context van een familie-systeem. Samen met de visie van de arts en filosoof Helm Stierlin vormt hun gedachtengoed de huidig Contextuele visie. Daarom integreer ik deze elkaar aanvullende Systeemtherapeutische inzichten met die van Bert Hellinger.

De Contextuele visie gaat over de familiaire overdracht van de Ethische balans tussen giften en verdiensten. Aan de orde komen thema’s als  Rechtvaardigheid, Betrouwbaarheid en Loyaliteit dat nadrukkelijk wordt belicht in een Meer generatie-perspectief. Het vormt een grootboek boekhouding tussen geven en nemen die in dee generaties telkens in balans moet worden gebracht en waar dikwijls de roulerende rekeningen telkens gepresenteerd worden. De Familie-invloeden hebben groot effect op de vorming van onze Identiteit en hoe wij in het leven staan en wat wij onze  volgende generatie meegeven.

De oorsprong van de methodiek systemisch werken ligt onder andere bij Bert Hellinger en Virginia Satir. Hellinger ontwikkelde in Europa het systemisch werken in eerste instantie voor het werken met families (familieopstellingen), later deed hij dat ook voor organisaties (organisatieopstellingen).

Het systemisch werken of systemisch kijken gaat uit van een aantal principes. De belangrijkste is dat systemen ‘heel’ willen zijn. En als systemen heel zijn, dan kunnen ze stromen. Daarbij zijn er eigenlijk 3 belangrijke aspecten die moeten kloppen: de ordening of rangorde , iedereen en alles heeft een plek (binding) en er is een passende balans in nemen en geven

Systemisch werken iets voor jou?

De rode draad in het familiesysteem vormt de binding met het systeem van herkomst. De binding is de band met de ouders, grootouders en nog veel verder terug. Als door welke omstandigheden dan ook 1 van de basisprincipes binnen het familiesysteem of in de context van werk verstoord raakt, ontstaan er dynamieken. Vanuit deze dynamieken wordt een nieuw evenwicht binnen het systeem nagestreefd waardoor de huidige situatie blijft bestaan.

Voorbeelden van dynamieken zijn

 • Iets voor een ander dragen binnen het systeem
 • Iemand volgen die binnen het systeem is buitengesloten of niet erkend
 • Iemand gaat van zijn plaats
 • Iemand identificeert zich met een ideaal, iemand of een concept

Vanuit deze dynamieken ontstaan symptomen waarmee we in het dagelijkse leven worden geconfronteerd.

Zijn volgende symptomen herkenbaar?

 • Angstig zijn
 • Gebrek aan ondernemerschap
 • Doelen niet halen
 • Niet weten wat je wilt
 • Onzekerheid
 • Niet productief zijn
 • Onduidelijke lichamelijke klachten
 • Onrust
 • Extreem verantwoordelijkheidsgevoel

Deze symptomen kom je misschien wel dagelijks tegen in verschillende contexten van jouw leven als relatie, sport, werk, vrienden, gezin, etc. Vanuit de symptomen komen met behulp van een opstelling de onderliggende dynamieken aan het licht. Door het beeld dat een opstelling zichtbaar maakt en de energetische werking binnen dat veld kan het systeem ontspannen. Komt het systeem weer in overeenstemming met de basisprincipes (wetten) dan gaat de energie weer stromen en kan men de gewenste verandering doorvoeren.

Ook het opstellen van ziektes en ziektesymptomen zijn een optie. Dit kan door een opstelling van de ziekte zelf en eventueel verder worden uitgediept met een regressie sessie.

De effecten van Contextuele systeemtherapie?

 • Contextuele therapie helpt je bewust te zijn van jouw rol in de familiaire verhoudingen en bied je nieuwe keuzemogelijkheden om je anders te verhouden tot je eigen geschiedenis en tot verschillende familieleden
 • Het verhelderen van misvattingen, loskomen van verstrikkingen en oplossen van blokkades in familie-, partner- en andere relaties.
 • Contextuele therapie bied een veilige therapeutische context waar je zonodig kunt rouwen over het verlies van datgene wat je niet gekregen hebt en waar je mogelijk wel recht op had, maar bied nadrukkelijk Groeikansen door zelfreflectie te stimuleren en die je in de gelegenheid stelt om hernieuwde besluiten te nemen over hoe jij de familieverhoudingen wil wijzigen
 • Werkt bevrijdend doordat je beklemmende loyaliteiten en hiermee patronen doorbreekt. zoals :  isolatie, vervreemding, misbruik, disfunctioneren, armoede,…
 • Gezondere grenzen ontwikkelen en toch waar mogelijk in verbinding kunt blijven met je familie
 • Het verwerven van inzicht in professioneel conflict en moeilijke werkomstandigheden.
 • Beter leren omgaan  met ouderschapsuitdagingen en pijnlijke familiesituaties zoals bv. (v)echtscheiding, éénouderschap, miskraam, onvruchtbaarheid, abortus, adoptie, pleeg- en stiefouderschap…
 • Algemene verrijking van je je sociale leven doordat je de tools ontwikkelt om bewuste keuzen te maken zodat je niet opnieuw met jezelf in een loyaliteitsconflict komt

Het Systemisch werken met behulp van paarden is niet alleen nuttig voor ruiters ,dierenvrienden of mensen die verbonden zijn aan de paardensport. Het is ook uitermate geschikt voor mensen die ‘totaal niets’ met paarden hebben of zelfs soms angst ervaren voor de paarden. Het is niet ongewoon dat het net voor die laatste doelgroep een ware eyeopener kan zijn met een intense ervaring.

Lesley Desmet

Systemisch contextbegeleider en regressietherapeut

 HealingHorses@Work

Logo

Wat is een systemische opstelling? familie-opstellingen

De oorsprong van de methodiek systemisch werken ligt onder andere bij Bert Hellinger en de contextuele therapie bij Nagy.Hellinger ontwikkelde in Europa het systemisch werken in eerste instantie voor het werken met families (familieopstellingen), later deed hij dat ook naar  organisaties toe (organisatieopstellingen).

Familieopstelling

Een familieopstelling is eigenlijk een ruimtelijke weergave van uw familiesysteem, je kunt het zien als een levende familieportret . Het doel van een opstelling is om symptomen en onbewuste dynamieken inzichtelijk te krijgen. Bij een opstelling maak je gebruik van:

 • Vraaginbrenger
 • Begeleider
 • Representanten ( mensen/paarden)

De opstelling start met een kort intakegesprek tussen de begeleider en de vraaginbrenger of opsteller over het thema van de vraaginbrenger en de feiten uit zijn systeem. Daarna zal de begeleider de opsteller uitnodigen mensen te kiezen die representant willen zijn voor zijn/haar systeem. Dat kan zijn een representant voor de vader, voor de moeder of een broer of zus. Ook kun je iemand opstellen voor aspecten van je vraag, bijvoorbeeld wat iemand wil bereiken, het verlangen, je werk, een ziekte of de opties voor een keuze.

Dynamiek

De begeleider stelt vervolgens vragen aan de representanten en de opstelling komt tot ‘leven’ doordat de representanten informatie verschaffen over gevoelens en gedachten en de eventuele drang om te bewegen. Hierdoor wordt de onderliggende dynamiek in het systeem zichtbaar en voelbaar. Door herkenning van de dynamiek is verandering/ beweging mogelijk, waardoor de energie weer kan stromen. Het systeem kan herstellen wanneer een gezonde plek voor alle leden in het systeem kan plaatshebben.

Wat zijn de effecten van een familieopstelling

Na de opstelling gaat het integratieproces verder. De ervaringen, het inzicht en het gevoel van de opstelling hebben vaak duurzaam effect op de deelnemers en zinderen lang na. Opstellingen werken verder op onbewust niveau. De opstelling maakt patronen zichtbaar die zich in het familiesysteem voordoen en bewegen. De ervaring leert dat het een generatief proces is, dat wil zeggen dat de  oplossingsrichting nieuwe veranderingen op gang brengt.

Wil je graag kennismaken met familie opstellingen dan kan deze Turkse Netflix serie verheldering brengen:

Data voor groepsopstellingen:

 

Za 10/09/2022 te Geraardsbergen

Za 01/10/2022 te Oudenaarde

Za 12/11/2022 te Oudenaarde

Za 10/12/2022 te Oudenaarde

Telkens op van 14h00 tot 17h00

Inschrijven kan via een klik op de bovenstaande datum of via onderstaande link:

workshop – HealingHorses@Work (healinghorses-atwork.be)

Familieopstelling

Uw Familie Opstelling aanvragen

Individuele eb groeps sessies zijn mogelijk op aanvraag

Het verschil van een individuele opstelling met een opstelling in een groep is dat je meer overzicht hebt. Er zijn veel minder prikkels en het is makkelijker te plannen.

Meestal werk ik individueel met een tafelopstelling, waarbij er poppetjes zijn als representanten of met de paarden in de weide. Af en toe gebruik ik grondankers, dat zijn placemats of papieren op de grond, waarop je kunt gaan staan om de energie te voelen. Welke methode ik gebruik, is afhankelijk van de vraag van de opsteller.

Inschrijven of meer info over Workshop Familie- opstelling

Stuur bericht via onderstaand contact formulier

7 + 9 =

 

 • Stress & Burn-out en Bore-Out
 • Emotionele problemen en niet goed in je vel zitten (verdriet, boosheid, angst,verlies en rouwen…)
 • Faalangst, angst en onzekerheid
 • Grenzen stellen, Time management en zelfontwikkeling
 • Levens en zingevingsvragen- Spiritualiteit
 • Loopbaanbegeleiding / Re-integratie na burn-out
 

 • Doelloosheid en onrust
 •  Identiteitsproblemen en innerlijke conflicten
 • Relationele en Familiale moeilijkheden en/of echtscheiding
 • Binding en verlatingsangst
 • Hechtingsproblemen/ stoornis
 • Rouw-verlies-Trauma begeleiding
  Chronische vermoeidheid en algemene vermoeidheid

Contact

Telefoon

+32 (0) 496 36 48 49

E-mail

lesley@healinghorses-atwork.be

Adres

Misweg 13 A

B-9700 Oudenaarde

BE 0832.111.296

UA-177403279-1