LEEF JE IKI GAI -De vier cirkels

Er zijn dus vier cirkels:

 1. Wat je graag doet
 2. Waar je goed in bent
 3. Waar behoefte aan is
 4. Waar je voor betaald wordt/kan worden

In Japan is het zoeken naar zo’n persoonlijk levensdoel bijna vanzelfsprekend. De zoektocht is om het punt te vinden waar de vier cirkels samenkomen. 

Wat doe jij écht graag?

De zoektocht naar jouw Ikigai begint met de vraag ‘Wat doe je graag?’ of ‘Waar houd je van?’. Dit mag van alles zijn. Van een hobby tot momentopnames, kleine geluksmomentjes of juist hele grote. Een goede manier om hier een concreet antwoord op te geven is door bijvoorbeeld deze zin af te maken: “Ik voel me gelukkig als…”

Stel jezelf vragen

Een goede oefening om jouw Ikigai te vinden is om de cirkels in te vullen met steekwoorden, ideeën, plaatjes of zinnetjes. Dit kun je doen door onderstaande vragen te beantwoorden bij de cirkel ‘Waar je van houdt’

 • Wanneer vergeet je de tijd?
 • Waar word je blij van?
 • Waar ben je dankbaar voor?
 • Wie zijn je dierbaren?

Doe waar je blij van wordt

Of je nu de volledige cirkel in wilt vullen of niet, achterhalen waar je gelukkig van wordt kan in je dagelijkse leven al een groot verschil maken. Zodra je helder voor ogen hebt waar jij gelukkig van wordt of voldoening uit haalt, kun je je dagen ook meer van deze momenten inplannen. Na je werkdag nog een wandeling maken bijvoorbeeld of juist de dag beginnen met een ontbijt samen met je gezin. Wat jou ook blij maakt, het is het waard om deze momenten, personen of dingen regelmatig voorbij te laten komen in je dagelijkse routine.

Ikigai is een Japans concept dat staat voor datgene waar jij je bed voor uitkomt en waard is om voor te leven. Het is je passie waarin vier elementen samenkomen: hetgeen waar je van houdt, wat de wereld nodig heeft, waarvoor je betaald kunt worden en waar je goed in bent. Zodoende overlappen je passie, missie, beroep en roeping en heb je je ikigai gevonden. Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven!

Waar komt ikigai vandaan?

Ikigai vindt zijn oorsprong in Japan, meer bepaald op de Ryukyu-eilanden die deel uitmaken van Okinawa. Het concept van ikigai is al eeuwenlang aanwezig in de Japanse cultuur en is van generatie op generatie doorgegeven. Het woord “ikigai” is een combinatie van de Japanse woorden “iki“, dat “leven” betekent, en “kai“, dat “de verwezenlijking van wat men hoopt” betekent.

Het begrip ikigai is nauw verbonden met de Japanse filosofie van “wabi-sabi“, de aanvaarding van vergankelijkheid en onvolmaaktheid. Volgens deze filosofie ligt de schoonheid van het leven in zijn onvolkomenheden en de vluchtige momenten die het uniek maken.

Hypnose-emotionele klachten
Hypnose-cirkel van paniek-paniekaanvallen
Hypnose-cirkel van paniek-paniekaanvallen
Hypnose-cirkel van paniek-paniekaanvallen
Hypnose-cirkel van paniek-paniekaanvallen

Hoe vind jij je eigen ikigai?

Het vinden van je ikigai kan een uitdagend en voortdurend proces zijn, maar er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om je doel in het leven met succes te ontdekken. Hieronder volgt ons stappenplan om je te helpen.

 1. Denk na over je passies: Begin met na te denken over de dingen die je vreugde, opwinding en een gevoel van doel brengen. Dit kunnen hobby’s, interesses of activiteiten zijn die je altijd al hebt willen nastreven. Schrijf deze op in een lijstje op papier, doe dit met de hand dat maakt het realistischer en tastbaarder.
 2. Identificeer je vaardigheden en talenten: Denk na over de vaardigheden, talenten en capaciteiten die je in de loop der tijd hebt ontwikkeld en die je van nature hebt. Bedenk waar je goed in bent en waar je altijd in geïnteresseerd bent geweest. Schrijf dit ook uit met de hand op papier, maak het tastbaar voor jezelf!
 3. Denk aan de behoeften van de wereld: Denk na over de problemen in de wereld die je met passie wilt oplossen. Wat zijn de dingen die de wereld nodig heeft, en hoe kunt je jouw vaardigheden en passies gebruiken om een positieve impact te hebben?
 4. Zoek naar manieren om je passies en vaardigheden te laten werken: Overweeg hoe je je passies en vaardigheden kunt omzetten in een duurzame bron van inkomsten. Dit kan zijn door je eigen bedrijf te beginnen, freelancen of een baan te vinden die aansluit bij je interesses en waarden.
 5. Experimenteer en test: Het vinden van ikigai is geen eenmalig proces. Het is een reis, dus wees niet bang om te experimenteren en nieuwe dingen te proberen, het is belangrijk om verschillende opties te blijven testen, en te zien wat voor jou werkt.
 6. Zoek begeleiding: Je kunt begeleiding zoeken bij anderen die hun ikigai hebben gevonden, het kan nuttig zijn om te praten met mensen die het proces van het vinden van hun levensdoel al hebben doorlopen. Zij kunnen waardevolle adviezen en inzichten geven.

Het is belangrijk te onthouden dat het vinden van je ikigai een persoonlijke reis is, die tijd, geduld en doorzettingsvermogen vergt. Het belangrijkste is dat je trouw blijft aan jezelf en blijft onderzoeken tot je iets vindt dat je een gevoel van voldoening en geluk geeft.

Wat kan ikigai je geven in het leven?

Ikigai kan verschillende positieve effecten hebben op iemands leven. Enkele van deze effecten zijn:

 • Verhoogd gevoel van doel en vervulling in het leven. Het zal nieuwe sociale kringen openen en een positieve kijk geven op het leven.
 • Verbeterde werktevredenheid en welzijn wat zorgt voor plezier in de dagelijkste activiteiten.
 • Grotere motivatie en betrokkenheid bij iemands werk. Dit zal leiden tot betere prestaties op de werkvloer en een succesvollere carrière.
 • Betere geestelijke en lichamelijke gezondheid door vermindering van stress wat de kans op burn-outs en andere klachten kan verlagen.
 • Een gevoel van evenwicht en harmonie in iemands dagelijkse activiteiten. Minder FOMO en meer genieten van het heden.
 • Meer veerkracht bij de uitdagingen van het leven. Je zal die extra stap durven te zetten en zo nieuwe levels bereiken in het leven.
 • Een gevoel van verbondenheid met de wereld. Meer nadenken over wat nu echt bijdraagt aan een goede en gezonde wereldorde.

Ikigai geen magische oplossing is voor alle problemen en dat het tijd en moeite kan kosten om iemands ikigai te vinden, maar als het eenmaal gevonden is, kan het een aanzienlijke invloed hebben op de algehele tevredenheid en het welzijn in het leven.

Contact

Telefoon

+32 (0) 496 36 48 49

E-mail

lesley@healinghorses-atwork.be

Adres

Misweg 13 A

B-9700 Oudenaarde

BE 0832.111.296

Voel je geen affiniteit met Paarden …!!!

Ik bied natuurlijk ook coaching activiteiten aan zonder paarden:

 • Stress & Burn-out coaching
 • Rouw-verlies-Trauma Begeleiding
 • Loopbaanbegeleiding
 • Systemisch werken- Familieopstellingen

Heeft u nood aan wat Paarden-Kracht binnen uw organisatie wat administratie betreft?

 

Freelance betekent dat je me inschakelt wanneer je me nodig hebt. Denk aan piekmomenten, bij (langdurige) afwezigheid van een medewerker (ziekte, zwangerschapsverlof, burn-out …),voor een speciaal project of heeft u gewoon nood aan wekelijkse administratieve ondersteuning. Dit kan reeds vanaf 4 tal uren per week!

Freelance voordelen

 • U doet beroep op een freelancer op de momenten waar u die nodig hebt.
 • Met een freelancer haalt u heel gemakkelijk specifieke kennis in huis.
 • Een freelancer werkt bij u op kantoor of van thuis uit. De keuze ligt volledig bij u!

Op zoek naar meer Work-Life-Balance en wil u zich kunnen focussen op uw kernactiviteiten zonder administrieve rompslomp!

Amazing changes do not just happen by themselves, contact me and get inspired today…

Lesley Desmet- Incite Consult & Coaching

Freelancer Administratieve ondersteuning

UA-177403279-1